Monday, May 04, 2009

Nasionalisme Umno sudah sampai ke penghujung


FAHAMAN nasionalisme atau asabiyah adalah teras penubuhan dan perjuangan Parti Kebangsaan Melayu Bersatu atau Umno yang diasaskan pada 11 Mei 1946.

Dengan menjual slogan untuk Agama, Bangsa dan Negara, Umno yang diberikan mandat untuk British menerajui politik Malaya sejak sebelum merdeka, selepas parti-parti kiri Melayu diharamkan penjajah dari bertapak kukuh meraih sokongan orang-orang Melayu.

Fasal 3 Perlembagaan Umno mencatatkan asas dan tujuan penubuhan parti itu, antara lainnya (fasal 3.3) untuk menegak, mempertahankan dan mengembangkan Islam; (3.4) memajukan ekonomi rakyat Melayu khasnya Bumiputera; dan (3.5) menjamin kedudukan Bahasa Kebangsaan (Bahasa Melayu).

Dalam erti kata lain, fahaman nasionalisme Umno, membawa maksud parti itu diasaskan sebagai parti pencinta agama, bangsa dan negara yang patriotik.

Perlembagaan Malaysia dirangka dengan membuat tafsiran bahawa Melayu didefinisikan dengan ciri-ciri, pertama; beragama Islam, kedua; beradat-istiadat Melayu, dan ketiga; bertutur dalam bahasa Melayu.

Selama lebih 50 tahun majoriti orang Melayu bergantung kepada Umno dan menyokong Umno, dan ini telah memberikan kemenangan berturut-turut kepada Umno-BN sehingga dua belas kali pilihan raya umum.

Sehingga selepas PRU ke 12, barulah Melayu tersentak dan sedar dari lamunan, bahawa sokongan membuta tuli yang diberikan kepada Umno sudah memakan diri orang-orang Melayu dan menjadikan mereka terkebelakang dalam segenap bidang, kecuali hiburan.

Sokongan itulah juga yang merosakkan Umno, sehingga menjadi parti yang penuh dengan pengamal rasuah politik wang. Dari segi perundangan pengamal politik wang adalah penjenayah rasuah.

Dari segi hukum Islam, amalan rasuah adalah haram. Demi merebut kuasa, dengan kepentingan wang, seseorang pemimpin itu boleh cenderung untuk menodai kesucian agama, maruah bangsa dan kedaulatan negara.

Penjenayah-penjenayah ini dilepaskan daripada hukuman kerana Umno adalah parti yang berkuasa mengawal undang-undang.

Malangnya jenayah Umno terhadap orang-orang Melayu-Islam diteruskan selepas pucuk kepimpinan Umno dan negara berubah.

Diperkenalkan konsep "One Malaysia", sekaligus membunuh jatidiri bangsa Melayu. Dimansuhkan Kementerian Pembangunan Usahawan yang menjadi tempat pergantungan peniaga-peniaga kecil Melayu.

Dihapuskan kuota 30 peratus bumiputera dalam sektor perkhidmatan dan terbaru sekali kerajaan Umno-BN menetapkan anak-anak kekal agama asal meskipun ibu bapanya bertukar agama.

Dalam masa yang sama hak Melayu untuk mendapat kedaulatan bahasa melalui penghapusan Pengajaran dan Pembelajaran Sains Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI), terus dinafikan pemimpin Umno-BN.

Rata-rata orang Melayu amat hampa dengan Umno-BN kerana kesemua langkah-langkah Umno ini hanya membunuh masa depan Islam dan bangsa Melayu.

Tindakan Umno ini, jelas bercanggah dengan hak Melayu sebagaimana pentafsiran Perlembagaan Malaysia.

Tindakan Umno ini juga bercanggah dengan asas dan tujuan penubuhannya, sebagaimana yang dicatatkan dalam Perlembagaan Umno.

Hakikatnya, perjuangan nasionalisme atau asabiyah Umno sudah gagal. Orang-orang Melayu semakin sedar bahawa Umno sedang menggali kubur untuk perjuangan nasionalisme mereka.

Hayatilah pesanan Nabi Muhammad s.a.w yang bersabda (mafhumnya)."Tidak ada beza antara orang Arab dengan orang Ajam (selain daripada Arab), melainkan dengan Islamnya."

Hadis ini membawa tafsiran, bahawa tiada kemuliaan bagi orang-orang Melayu di Malaysia khususnya, melainkan dengan Islam.

Tinggalkanlah perjuangan nasionalisme, kembalilah kepada Islam sepenuhnya. Sebagaimana pesan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat, hanya Islam sahaja boleh menjaga Melayu.

Inilah masa yang terbaik untuk meninggalkan Umno dan menyokong PAS.

No comments: