Tuesday, February 09, 2010

Lim Guan Eng pembela Melayu Pulau Pinang


PESURUHJAYA PAS Pulau Pinang yang juga Adun Permatang Pasir, Ustaz Salleh Man tampil mempertahankan Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Bagi beliau, banyak perkara yang dilakukan oleh Setiausaha Agung DAP itu, untuk membantu orang-orang Melayu yang jauh terpinggir sejak zaman kepimpinan Barisan Nasional.

Ustaz Salleh lebih berbangga dengan Guan Eng, yang ternyata mampu memartabatkan Islam, jauh lebih baik dari kerajaan yang dipimpin Gerakan-Umno dahulu.

Untuk lebih memahami senario yang berlaku, ikuti temubual wakil Harakah, AHMAD LUTFI OTHMAN, MOHD RASHIDI HASSAN, dan WAN NORDIN WAN YAACOB menemui Ustaz Salleh di Tapak Expo sempena Karnival Penang Harmoni di Seberang Jaya, 3 Februari lepas.HARAKAH : Bagaimana kerjasama yang dibuat PAS kepada pentadbiran kerajaan Pulau Pinang di bawah Ketua Menteri, Lim Guan Eng?


USTAZ SALLEH MAN : Kita sentiasa memberi kerjasama yang baik kepada kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang. Misi kita, kita mahu membantu kerajaan yang boleh kita ketengahkan. Setakat ini kita banyak diberi ruang dan kesempatan dan beberapa kepentingan yang diisi oleh kepimpinan PAS yang mana beberapa jawatan-jawatan tertentu diberikan kepada kita untuk kita laksanakan tugas kita mengikut saluran yang telah diberikan. Jadi nampak kita diberi kepercayaan untuk meningkatkan diri dalam melaksanakan agenda Kerajaan Pulau Pinang.

Bagaimana PAS berperanan dalam memastikan orang Melayu di sini memberi keyakinan kepada kerajaan yang dipimpin oleh Guan Eng?

Kita sedari bahawa Umno memiliki kelebihan dalam kerusi majoriti Melayu di Pulau Pinang ini.

Sebab itu walaupun saya nampak penukaran kerajaan Umno-Gerakan, walaupun kini Umno masih nak kekalkan kerusinya. Mereka ada 11 kerusi.

Tetapi dalam meletakkan keyakinan dan harapan masyarakat Melayu umumnya di Pulau Pinang, sudah pun ada gambaran apa yang dilaksana oleh Umno sebelum ini memberi hanyalah untuk kepercayaan kepada Gerakan, bukan Melayu, ini kalau nak disebut persoalan konteks Melayu.

Namun kita dalam kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang, dalam mendapatkan keyakinan dan harapan penyokong Melayu dengan strategi dan pendekatan.

Apa yang kita nampak dasar-dasar yang dijalankan oleh kerajaan pimpinan Lim Guan Eng hari ini di Pulau Pinang, jelas memberi keyakinan bahawa hak Melayu terjaga dan orang Melayu mula yakin dan memberi sokongan mereka kepada Pakatan Rakyat.

Umumnya di kalangan rakyat memanglah memberi sokongan kepada dasar-dasar pakatan rakyat. Dalam pilihan raya akan datang mereka akan tolak BN.

Mutakhir ini serangan dikenakan ke atas Guan Eng, apa sebabnya?

Memang itu berlaku. Sebenarnya dalam situasi sekarang ini Umno hadapi tekanan yang kuat dalam kepimpinan mereka.

Imej mereka mutakhir ini di seluruh negara diperlihatkan mereka ini Kerajaan Persekutuan telah nampak kegagalan yang akibatkan keputusan-keputusan diambil untuk menyerang semula kerajaan Pakatan Rakyat dengan isu sentimen Melayu. Matlamat untuk menarik semula sokongan Melayu, yang mana Umno memang mengharapkan dapat mereka pulihkan sokongan Melayu ini kerana Umno-BN hilang keyakinan mereka ini. Saya yakin usaha mereka akan gagal.

Serangan terhadap Guan Eng oleh Dato' Seri Zahrain Hashim sangat hebat, apa sebabnya?

Dia (Zahrain) lebih tumpukan secara peribadi dan bukan atas dasar kepimpinan Guan Eng sendiri. Sebab rakyat memahami di atas tindakan dan pelaksamaan kerajaan Pakatan Rakyat kini yang telah pun dilakukan berdasarkan apa yang disebut dalam manifesto Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum lalu.

Bagaimana dengan isu perobohan gerai Melayu?

Telah dibuat penjelasan terbuka oleh pimpinan negeri, sebab sebelum ini maklumat sebenar tak diberikan sebelum ini.

Setelah timbul isu ini, kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang telah pun hari ini kemukakan penjelasan yang memperlihatkan apa yang berlaku mutakhir ini ialah fitnah yang dilontarkan untuk tarik perhatian masyarakat Pulau Pinang.

Apa yang dijelaskan dalam tohmahan itu mereka (Umno) gawat untuk menandingi ketelusan dasar yang dijalankan kerajaan pimpinan Guan Eng.

Kita yakin situasi ini berlaku hanya serpihan, di mana ada suara-suara yang kononnya tak dapat letak keyakinan kepada kerajaan yang ada tertapis sebenarnya apa yang berlaku ini ialah mainan yang dijalankan Umno-BN.

Kita bimbang, peluru yang dilontar ini kesannya kepada kita dan mencabar. Namun PAS yakin kita akan terus bersama-sama dengan pakatan dan bekerjasama dengan kerajaan negeri yang ada hari ini. Kita akan menjelaskan apa yang dialami hari ini.

Zahrain serang peribadi, apa penyebabnya? Mengapa tidak beliau guna majlis Pakatan Rakyat untuk menyuarakan pandangan?

Ia lebih kepada serangan peribadi, bukan pentadbiran. Ini satu tohmahan yang seolah-olah diadakan bagi menarik perhatian, dan dengan isu ini Umno-BN mengambil kesempatan.

Ia sebenarnya menunjukkan tidak bijaknya sebahagian pimpinan atau wakil rakyat KeADILan dalam mengetengahkan isu berhubung tidak puas hati mengenai soal peribadi.

Kita ada sekretariat Majlis Pakatan Rakyat untuk meluahkan isu ini, sepatutnya tidak perlu didedahkan kepada pihak lawan. Majlis pakatan ini wujud di Pulau Pinang, dah dua tiga kali kita berbincang dan tiada isu besar yang memisahkan kita.

Sekarang ini telah timbul isu ini kita akan bermesyuarat untuk membincangkan hal tersebut.

Apa yang digambarkan media Umno-BN ialah teruknya krisis yang berlaku di Pulau Pinang, apa situasi sebenar?

Di Pulau Pinang ini walaupun media main begitu panas tetapi kita rasa masyarakat tidak terkesan atau termakan dengan isu ini. Ini mainan media untuk kepentingan politik sahaja. Saya harap selepas ini kita tidak melayan fitnah-fitnah sebegini lagi.

Dalam soal memartabatkan keadilan Islam, apa peranan PAS?

Sebab itu kekuatan kita berada di situ, sebelum ini walaupun kita sebut sebagai pemerintahan Islam, tetapi Guan Eng telah pun mengguna pakai konsep pemerintahan cara Khalifah Umar Abdul Aziz.

Ini satu kebanggaan kita di Pulau Pinang, kita harap ia bukan setakat slogan tetapi penghayatan itu yang penting.

Kita mahu ia terus dilaksanakan di bawah kerajaan Guan Eng ini. Sebab itu oleh kerana kita di Pulau Pinang sama dengan orang lain, kita akan terus berfungsi untuk membantu kerajaan yang ada.

Dalam soal memartabatkan Islam pula, baru-baru ini Ketua Menteri sendiri telah melancarkan Majlis Syura yang telah ditubuhkan sebelum ini.

Peranan Majlis ini ialah banyak membantu untuk menaikkan lagi majlis agama Islam ini ke martabat yang tinggi. Sebelum ini ada penganugerahan atau bantuan kepada golongan Huffaz yang sangat tinggi oleh Ketua Menteri sebab dia menyanjung tinggi golongan Huffaz ini yang berjaya melancar dan menghafaz ayat al-Quran yang berjumlah 6666 ayat ini.

Ini mendapat perhatian beliau sendiri yang kagum umat Islam boleh hafal Quran. Beliau juga mengharapkan agar sebuah rumah ada seorang Huffaz. Dan baru-baru ini, mereka beri RM500 kepada setiap Huffaz yang bejumlah lebih 100 orang yang telah menerima anugerah ini. Semua anak-anak Pulau Pinang.

Kita akan terus berperanan dalam hal ini.Kita akan bantu lebih untuk imarahkan Majlis Agama Islam ini, Umno-BN yang mentadbir majlis ini sebelum ini dalam keadaan layulah.

Apabila kita buat perubahan-perubahan ini, yang kita rasa perlu dibuat untuk manfaat selain apa yang telah dilakukan untuk membentuk atau membentuk masyarakat yang baik.

Kita telah bentuk satu portfolio baru, Pembangunan Generasi Pewaris ini diwujudkan dengan kerjasama anggota keselamatan bagi tangani masalah sosial remaja Pulau Pinang ini dalam kes jenayah dan lain-lain.

Dari sudut PAS sendiri, bagaimana PAS memberikan pandangan dan idea kepada kerajaan negeri?

Kita sentiasa adakan perbincangan walaupun tidak tetap atau formal tetapi oleh kerana kita telah ada tempat kita sering bertemu walaupun tak secara formal, saya selalu jumpa dengan pentadbiran kerajaan negeri, selain itu kita juga menyantuni kakitangan di peringkat jabatan kerajaan negeri.

Sebelum ini ada suara pemuda PAS yang mengkritik kerajaan negeri, bagaimana sekarang ini?

Sudah berubah. Oleh kerana sikap dan hubungan yang telah ditunjukkan kepimpinan Guan Eng hari ini,

Hubungan ini sangat baik,kerajaan negeri selalu minta pandangan dan kerjasama kita, untuk mana-mana kepincangan dan boleh bantu bagaimana nak dekati Melayu di Pulau Pinang.

Ini mereka beri satu harapan di mana kitalah yang akan membantu dan bagaimana kita boleh buat membabitkan banyak persoalan.

Mereka memahami. Dalam soal agama, ada benda yang boleh kita bersama kita bersama dan ada yang tak boleh kita bersama, mereka (DAP) akan fahamlah.

Di peringkat pemuda pula, kita telah ada kerjasama yang baik dengan adanya sekretariat pemuda PAS, DAP dan KeADILan. Mereka telah duduk semeja dah dua kali memulakan perbincangan.Ini kita harapkan agar terus dipulihkan hubungan ini.

Apa-apa pun kita ada pimpinan, kita mesti hormati pimpinan yang ada hari ini barulah stabil. Jika kita tidak hormati pimpinan atasan ini sukarlah.

No comments: