Thursday, July 29, 2010

Fitnah jahat : Guan Eng saman Utusan

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng akan mengemukakan saman ke atas akhbar Utusan Malaysia kerana membuat fitnah terhadap beliau.

Dalam satu kenyataan, Guan Eng menegaskan pihaknya melantik Ahli Parlimen Bukit Glugor dan Pengerusi Kebangsaan DAP, Karpal Singh untuk saman malu tersebut.

Saman tersebut dikemukakan akibat laporan palsu yang disiarkan oleh Utusan pada 23 Julai dan diulangi pada 24 Julai.

"UM dengan jahatnya menyatakan bahawa saya marah dengan Pegawai Kemajuan Negeri(SDO) Nik Ali Mat Yunus kerana mendakwa Nik Ali tidak menyediakan tempat duduk semasa Majlis Naik Taraf Perkhidmatan Bukit Bendera pada 20 Oktober 2009.

"Ini adalah satu kenyataan palsu dan pembohongan oleh UM. Perkara tidak dapat tempat duduk ini tidak dibangkitkan oleh saya semasa mengkritik Nik Ali minggu lepas," tegasnya.

Sebaliknya kata beliau isu tersebut dibangkitkan sendiri oleh Nik Ali semata-mata untuk mengalihkan perhatian orang ramai tentang kegagalan Nik Ali menjalankan tugas dengan cekap dan profesional.

Guan Eng menegaskan isu sebenarnya adalah berikutan keengganan Nik Ali menghormati prinsip akauntabiliti dengan menjawab kehilangan RM150,000 daripada pembinaan pintu gerbang condong di Taman Kebun Bunga (Penang Botanical Garden) yang kemudiannya terpaksa dirobohkan.

Nik Ali juga katanya tidak menjawab isu kecurian pasir di Politeknik Balik Pulau adalah tanggungjawab Kerajaan Persekutuan kerana tapak tersebut merupakan tanah milikannya dan tiada tindakan pencegahan diambil sungguhpun kecurian bermula sejak tahun 2002.

Nik Ali juga katanya tidak menghormati kerajaan negeri dengan projek-projek Kerajaan Persekutuan dijalankan tanpa memohon kebenaran daripada Majlis Kerajaan Tempatan.

"Aduan awam tentang impak negatif kerja pembinaan tidak diambil peduli langsung.

"Oleh kerana kegagalan menangani ketiga-tiga isu, saya terpaksa membongkarkan sikap Nik Ali sebagai Little Napoleon," ujarnya.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu juga kesal kerana Ketua Setiausaha Negara bersedia menyokong Nik Ali menggunakan perkataan kesat seperti biadap dan dayus terhadap beliau dalam sidang akhbar yang dianjurkan Adun-Adun Umno.

"Sebelum ini saya telah cuba membuat temujanji dengan Tan Sri KSN di pejabatnya di Putra Jaya, malangnya Tan Sri KSN telah membatalkannya pada saat terakhir sungguhpun saya sudah berada di Kuala Lumpur.

"Tan Sri KSN tidak memberikan sebab pembatalannya pada saat terakhir atau menetapkan tarikh baru untuk berjumpa," katanya.

Jelas katanya, KSN 'telah makan fitnah' Nik Ali bahawa beliau memarahi Nik Ali kerana tidak diberikan tempat duduk sungguhpun isu tersebut tidak berbangkit sama sekali.

"Saya juga kesal MCA dan Gerakan kini kuat membantu UMNO membela Little Napoleon dan mengecam saya tanpa mengambilkira pandangan rakyat Malaysia yang tolak budaya Little Napoleon yang tidak sihat ini.

"Naib Presiden Umno, Dato' Ahmad Zahid Hamidi bercakap benar bila menyatakan MCA dan Gerakan hanya tumpang dekat Umno semata-mata untuk memegang jawatan kerajaan tinggi. MCA dan Gerakan tidak berani meminta Dato' Ahmad Zahid Hamidi menarik balik kenyataannya tetapi berani mengecam saya dan membela Little Napoleon," tegasnya.

Apa pun kata beliau, terpulang kepada rakyat untuk menilai siapa yang betul berdasarkan fakta dan kebenaran.

No comments: