Monday, February 27, 2012

DEB gagal kerana pelaksana dasar menyeleweng

AHLI Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah tidak bimbang dengan dakwaan kononnya kuasa orang Melayu, Islam atau Raja sudah terjejas dewasa ini. Pada pendapat beliau, orang Melayu adalah tuan dalam negara ini. Ia adalah kaum yang majoriti dan haknya dipelihara Perlembagaan, walau kerajaan bertukar.

Tengku Razaleigh juga berpendapat, kebanyakan dasar yang dilaksanakan dalam negara, yang tujuan asalnya untuk menolong orang Melayu, menemui kegagalan kerana pelaksana dasarnya menyimpang dari matlamat dasar ia digubal.

Ikuti wawancara anak Raja Kelantan itu dengan wakil Harakah, MOHD RASHIDI HASSAN, NAZRI ABDULLAH bersama jurukamera MOHD NASIR SUDIN dan SHUKRI MOHAMAD menemui beliau di pejabatnya di Jalan Langgak Golf, Kuala Lumpur, 22 Februari 2012.

HARAKAH: Pada pandangan Tengku, apakah dalam situasi sekarang, kedudukan orang-orang Melayu terjejas di Malaysia?

TENGKU RAZALEIGH HAMZAH: Kedudukan orang Melayu tidak akan terjejas sebab kedudukan orang Melayu, jiwa Melayu tidak takut kepada sesiapapun, sejak kerajaan Melaka jatuh , orang Orang melayu masih wujud dan bangkit dengan gagah sebagai satu tamadun yang dihormati, dan tidak boleh nak rasa takut. Kita semua ini terpulang kepada diri kita.

Tetapi rakyat sentiasa digemparkan kononnya akibat pertelingkahan politik, kedudukan orang Melayu dalam semua aspek terjejas?
Ya lah..perasaan itu memang ada. Saya sendiri ada rasa bimbamg. Dahulu orang Melayu lemah dalam ekonomi dan ketinggalan dalam banyak bidang, anak Melayu tiada peluang belajar di peringkat yang jauh lebih tinggi berbanding orang lain tetapi ini bukan bererti kita kena mengalah kerana kini zaman anak Melayu kita kembali ke depan dalam pelbagai bidang yang boleh dimajulan oleh bangsa kita, sekarang ini mereka boleh menguasai pelbagai ilmu dan bidang sehinggakan menjadi kita kemegahan bukan sahaja orang Melayu malahkan bangsa lain di negara ini. Kejayaan anak Melayu kita yang handal-handal dan cerdik pandai dibanggai semua, kita jangan bimbang sangatlah. Memanglah kita lambat sedikit maju dalam bidang pelajaran, tetapi saya rasa orang Melayu boleh muncul seperti bangsa lain, jangan bimbang jika ada dasar yang baik.

Ada pandangan, dalam bidang ekonomi misalnya, kelemahan wujud kerana dasar pengswastaan dan ianya antara punca DEB gagal. Bagaimana Tengku melihat perkara ini?
Ia puncanya adalah kerana yang melaksanakan dasar itu telah menyeleweng, tidak mengikut tujuan asalnya dasar itu digubal sebab bila digubal ia bukan digubal oleh orang Melayu 'dalam' sahaja, tetapi pelbagai pihak yang telah melulus dan berbincang semasak-masaknya dalam satu jawatankuasa yang dinamakan National Goodwill Council (NGC) yang terdiri daripada pelbagai pihak, sama ada Melayu, Cina dan India dan sebagainya yang masing-masing telah mengambil berat dalam masalah yang berlaku dalam Peristiwa 13 Mei tempoh hari (1969). Jadi kalau mereka duduk diam dalam keadaan lama kemungkinan masa depan negara ini tidaka selamat, jadi jalan tengah ialah cari jalan bagaimana orang Melayu mampu duduk sama dengan bangsa lain dalam merentasi ekonomi moden, supaya mereka tidak lagi bergantung kepada kaedah kais pagi makan pagi.

Orang Melayu boleh muncul dengan DEB, tetapi kita tidak mahu dasar itu diselewengkan kerana kita mahu jalankan dasar itu kepada orang Melayu yang ramai bukannya kepada satu atau dua orang Melayu atau satu kelompok semata-mata kerana kita tumpu segala perhatian dan galakan kepada satu kumpulan sahaja kerana itu akan disebut sebagai kronisme, kita tidak mahu satu kelompkk sahaja, sedangkan ramai lagi yang mengemis.Sebab saya rasa semua orang Melayu harus diberikan galakan dan latihan supaya mereka ini tampil ke hadapan untuk menyahut cabaran global ini jika orang Melayu tidak memiliki kemahiran dalam bidang perniagaan dan sebagainya saya bimbang jika orang Melayu tidak akan kemana-mana, walau macam mana sekalipun kita ajak dengan dasar yang baik.

Saya rasa kena ingat balik apa itu DEB. Dasarnya ialah untuk menyatupadukan rakyat pelbagai kaum dan meningkatkan kedudukan orang Melayu yang tertinggal dibidang ekonomi maka galaknan diberi kepada Orang Melayu untuk mereka sertai bidang perniagaan ini, galakan yang diberi bukan bererti kita menegatifkan pihak yang lain, tetapi kita tidak memberi tumpuan semata-mata, sebaliknya kita mahu mereka ini tampil ke hadapan tidak seperti masa lalu, jadi inilah caranya, lama kelamaan ramai Orang Melayu dapat berada dalam dunia ekonomi moden ini.

Barangkali kelemahan wujud kerana bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad misalnya, cuba mewujudkan beberapa orang usahawan Bumiputera dengan memberi mereka dana dan syarikat yang besar?
Saya diberi faham, bahawa pilihan sesetengah pihak untuk diberi pelbagai peluang untuk muncul sebagai saudagar dan peniaga terkemuka semata kerana mereka ini diharapkan menjadi payung kepada mereka yang akan ikut jejak mereka yang berjaya, dan kemudian diberi kesempatan melatih. Namun ramai di kalangan mereka ini, akhirya gulung tikar sebelum apa-apa berlaku dan kerajaan akhirnya terpaksa menanggung berjuta ringgit untuk selamatkan mereka ini hinggakan ramai yang bertanyakan semula mengapa mereka ini pula terpaksa ditanggung untuk diselamatkan.

Apa terjadi kepada orang di kampung dan di bandar-bandar kecil yang juga gulung tikar dan tidak mampu untuk meneruskan perniagaan mereka dalam keadaan ekonomi yang ketika itu sangat-sangat tidak mengizinkan. Apa yang dilihat, mereka ini dibiarkan sahaja, sedangkan pimpinan yang diatas itu diselamatkan degan wang rakyat ratusan juta.

Mengenai Proton misalnya, dahulu dilancarkan atas nama kereta nasional, tetapi sekarang ini sudah diberikan kepada syarikat atau individu, bukanlah Proton juga hasil kegagalan sesuatu dasar?
Saya rasa tidak kena apabila Proton dulu dah habiskan jutaan ringgit kerana kereta Pproton ini dipasang di Malaysia adalah dijual oleh Mitsubishi, pada suatu ketika dahulu saya difahamkan Mitsubihi cuba jual Proton ini kepada Taiwan tetapi tidak dibeli dek orang di sana, dan akhirnya dijual di sini sebagai kereta nasional.

Untuk memajukan Proton itu maka diberikan pelbagai galakan tak dikenakan import barangan masuk, duti eksais tidak dikenakan ke atas Proton dan walhal kereta jenis lain dikenakan pelbagai cukai, tidak kepada Proton kerana ia kereta bertaraf kereta nasional.

Namun enjin dan segalanya buatan Jepun, tak ada benda kecil pun dipasang di sini (Malaysia) tetapi diberi taraf kereta nasional.

Oleh kerana nak jual kereta itu susah nak menembusi pasaran tempatan, maka kereta-kereta sejenis Proton tidak boleh dijual dengan harga yang rendah, semua kereta bukan nasional perlu dijual lebih tinggi daripada kereta yang sejenis Proton kerana nak selamatkan Proton supaya pronton mendapat peratusan yang besar dalam pasaran kereta dan kereta ini dilaku di pasaran tempatan, di luar negara kita jual juga.

Tetapi kerana ada perjanjian dengan British umpamanya, Mitsubishi buat tawaran pelbagai, maka kita sanggup beli hampir RM 6 bilion alat-alat perang daripada sana, tanpa tenderpun.

Dia sanggup beliau beberapa unit Proton daripada kita untuk digunakan sebagaui kenderaaan kawalan trafik di England oleh pihak polis itu sahaja. Kita tak dapat menembusi pasaran lain, Proton tidak boleh dijual di Singapura sebab tak tetapi 'safety standard' saya diberi tahulah, benar atau tidak kita tak tahulah.

Di Thailand tidak ada dijualpun kereta Proton. Dan selain daripada itu sekarang ini dimiliki oleh DRB Hicom, dikatakan dapat pengecluaian cukai seperti dahulu, masih lagi DRB Hicom yang keluarkan kereta Proton yang dikatakan kereta nasional, ini benar atau tidak saya tidak tahulah sebab saya diberitahu.

Jika benar DRB Hicom tidak patut dapat pengecualian cukai ini, kerana DRB Hicom bukanlah kereta nasional.

Apa manfaat Proton kepada negara untuk jangka panjang?
Tidak ada transform technology (pemimdahan teknologi), tidak ada, yang ada cuma bawa alat-alat kecil daripada luar negeri seperti Rim Lampu dan sebagainya, itu sahaja dibuat dan dipasang di Johor Bahru dulu, kita buat sikit-sikit tak ada pemindahan teknologi, engine masih kita import. Jika ada pun, peluang kerja dan beri kerja sahaja.

Menyentuh mengenai Petronas, kita dapati dana negara sebahagian besar disumbangkan oleh Petronas. Mengapa agaknya ekonomi negara kita masih belum dapat distabilkan?
Sebenarnya sumbanga pertonas akhir-akhir ini berjumlah hampir 45 peratus daripada belanjawan tahunan negara yang membawa makna hampir separuh belanjawan negara menerusi duit Petronas ini.

Tetapi jikalau harga bahan bakar ini jatuh nescaya jumlah sumbangan yang diberi kepada negara akan jauh mengecil.

Tetapi hasil minyak Petronas akan habis suatu hari nanti kerana tidak boleh berterusan begitu sahaja, kecualilah tak habis.

Sumbangan minyak ini besar tidak sama dnegan hasil lain, kecuali kepala sawit yang boleh hasilkan banyak, dan pada harga pasaran dunia melebihi pendapatan minyak cecair.

Namun daripada minyak sebagai punca industri tidak banyaklah, kerana tidak ramai yang terbabit dengan usaha ini. Tidaklah pula menyebabkan banyak perusahaan sampingan wujud dan timbul sebagaimana seperti di Perancis, Amerika dan Britain kerana banyak perusahaan yang timbul kerana industri minyak.

Khabarnya anak-beranak mantan PM Mahathir dan Abdullah Ahmad Badawi mendapat laba yang besar daripada Petronas?

Apa juga peluang dalam dunia perniagaan tidak dikeluarkan secara tidak tender akan hanya diperolehi oleh orang-orang berkuasa ke atas badan-badan itu, sebab itu orang luar tidak akan ada kesempatan langsung, melainkan kenal orang dalam.

Apakah amalan kronisme ini akan merosakkan sistem ekonomi dan politik negara?
Ini semua hanya boleh dihentikan oleh rakyat jika kerajaan tidak mahu berubah, dipandang serong oleh rakyat sendiri, rakyat akan paksa pimpinan dan kerajaan berubah. Jika kita terus dengan cara ini akan bermasalah.

Apa pandangan Tengku mengenai isu penyenaraian Felda Global Venture (FGV) ke Bursa Saham Kuala LUmpur?
Banyak saya diberitahu jika FGV disenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur, kedudukan harga tanah yang dimiliki orang tertentu sahaja akan terdedah kepada pasaran, jadi sesiapa boleh datang dan beli pada harga apa sahajapun sekiranya mereka mampu.

Jika harga melonjak naik dan orang yang memiliki saham nak merasai keuntungan besar dia akan jual bila dijual tiada hadnya, jika harga melambung naik kerana permintaan besar, sudah tentu mereka yang miliki saham akan jual hingga saham itu habis, apabila saham dimiliki orang, tanah yang dimiliki kita itu sudah hilang, itu satu bahaya sebab barangkali orang yang bercakap dengan saya menaruh kebimbangan dengan sangat dengan kaedah kerajaan ini dalam mempertahan hak peneroka, apakah boleh menjamin kekal pemilikan saya tidak nampak.

Pengundi Felda mempunyai kuasa penentu besar dalam politik negara, ia mewakili hampir separuh dari pengundi di Pahang. Mungkin ia terdedah daripada manipulasi politik?
Ialah, bahkan kuasa yang ada di Pahang dan di Malaysia sekalipun, kuasa siapa yang memerintah ini juga bergantung kepada siapa yang mampu memiliki sokongan peneroka Felda, menyokong skeiranya mereka ini tidak lagi ada hak ke atas tanah dlaam Felda kerana sudah dijual sahamnya, maka dengan sendirinya mereka tidak akan menyokong lagi mereka di pahang atau di pusat, jika kita miliki saham dalam mana-mana syarikat sekalipun, ia tidak akan kekal, akan dijual bila naik.

Tetapi hidup peneroka ini atas tanah yang dimiliki, jika dah terjual saham-saham mereka maka tiada hubungan kita dengan tanah itu dan tiada hak duduk di situpun.

Pada pandangan Tengku, ada atau tidak track record GLC yang kesannya tidak berjaya?
Ada, sebagai contohnya ada syarikat dan bangkrap, terpaksa 'dibailout' macam MISC dahulu, satu contoh bilion ringgit diguna, Bank Bumipuetra pun 'dibailout', empat tahun sebeluam BBMB dibailout saya dah tiada kaitan dengan BBMB.Banyak syarikat yang terpaksa 'dibailout' oleh kerajaan.

Berbeza dengan yang saya diberitahu FGV ini kerana ia melibatkan peneroka yang ramai yang bergantung kepada tanah dan usaha di ladang, jika tanah mereka ini dijual kerana keuntungan luar biasa di pasaran saham kita tak boleh sekat, bila saham tinggi, mereka tidak dapat lagi kekalkan tanah, suatu hari nanti nasib tak baik mereka diusir daripada tanah yang mereka duduk selama ini.

Menyentuh mengenai Melayu dalam kemiskinan, baru-baru ini PM Mohd Najib Tun Razak menyebutkan dalam ucapan di Sabah, bahawa negeri Kelantan merupakan negeri yang termiskin. Apa pandangan Tengku?
Saya pernah berucap di Sabah semasa saya melawat Sabah, saya dijemput penerangan Petronas, ada sesi soal jawab mengenai pelbagai isu.

Ada mereka tanya kepada saya bagaimana nak majukan Sabah dan Sarawak, saya katakan ia bergantung kepada kerajaan negeri yang mendapat duit daripada Petronas bergantung kepada banyak mana hasil minyaknya di pesisir laut Sabah, jika duit itu digunakan pembangunan rakyat tentunya hasilnya baik, tetapi jika hasilnya itu digunakan bukan untuk membantu rakyat, rakyat tidak boleh merasai pembangunan itu, jika buat bangunan di Kuala Lumpur dan tiada faedah kepada rakyat Sabah, rakyat Sabah tidak akan merasai kesan, samalah dengan Kelantan, Sabah nampaknya ikut kenyataan PM bukan negeri termiskin dalam Malaysia, saya rasa seronoklah.

Namun, takkanlah nak biarkan Kelantan negeri termiskin pula, apakah kita mahu terus amalkan budaya bandingkan antara satu negeri dengan negeri lain yang termiskin, sampai bila? Di Kelantan ramai anak Melayu, takkan kita tidak mahu perbaiki kehiupan Melayu di Kelantan.

Kita nak perjuangkan anak Melayu kelantan ini, jika dapat hasil minyak dan sebaginya agar tahap hidup mereka meningkat.Tak bolehlah berbangga dengan Sabah tidak miskin, Kelantan miskin, saya tidak mahu dengar.

Heboh NGO dan sebagainya desak supaya adakan satu debat PM dengan Anwar dalam isu ekonomi. Bagaimana Tengku melihat hal ini?
Dalam bahasa Inggerisnya, yes and no. Kalau untuk kebaikan rakyat ia baiklah, tetapi jika semata-mata untuk retorik politik janganlah, dalam masa sejam dua jam apa yang boleh kita cakap?

Di UK banyak telah debat dan pandangan diberikan, rakyat dapat ikut apakah idea yang baik untuk mereka, tetapi jika satu sahaja debat saya rasa tidak, apakah lagi dalam negara kita ini media arus perdana tidak siarkan segala-galanya, bagaimana rakyat nak ikuti ideanya? Jika mesej tidak sampai tiada faedahnya berdebat. (Susunan WAN NORDIN WAN YAACOB)

No comments: