Monday, November 23, 2009

Rakyat Kedah menikmati kemakmuran dan perubahan

Catatan kedua tinjauan semasa sidang DUN Kedah 17 November 2009

RAKYAT Kedah kini dapat merasai sendiri perubahan-perubahan yang dilakukan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat, pimpinan Menteri Besar, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak setelah 22 bulan memerintah dan memakmurkan kerajaan negeri.

Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kedah, Dato' Phahrolrazi Zawawi memberitahu, selepas membentuk kerajaan negeri pada Mac 2008, pihaknya mengambil pendekatan yang berhemah dan diplomasi dalam mentadbir negeri.

Beliau yang juga Exco Kerajaan Negeri Kedah berkata, PAS bersama rakan-rakan Pakatan Rakyat, berusaha sedaya upaya untuk merealisasikan manifesto pilihan raya lepas sebaik mungkin untuk kepentingan seluruh rakyat.

"Di bawah pentadbiran Menteri Besar yang juga Pesuruhjaya PAS negeri, kami mengambil pendekatan untuk tidak confront dengan parti lawan khususnya daripada Umno.

"Apa yang penting, kepentingan rakyat mendahului kepentingan parti politik," tegas beliau yang juga Pengerusi JK Perumahan & Kerajaan Tempatan, Pembangunan Luar Bandar & Sumber Air Kedah.

Menurut Phahrol, sebab itu tidak banyak isu yang dihadapkan oleh media arus perdana untuk menghentam kerajaan negeri.

Walaupun begitu katanya, dicetuskan beberapa isu yang dibesar-besarkan untuk mengugat kesepakatan Pakatan Rakyat, antaranya isu kandang babi, isu perumahan, isu bekalan air dan beberapa isu lain.

Bagaimanapun katanya, isu tersebut dapat diatasi dan diselesaikan oleh pimpinan Pakatan Rakyat dengan bijaksana.

"Dalam isu kouta perumahan misalnya, kita mengekalkan dasar kerajaan yang lepas, cuma kita ubah sedikit sahaja pada aspek yang membabitkan Tanah Reserve Melayu. Ia tidak menganggu sama sekali golongan bukan Melayu.

"Bagaimanapun isu ini sengaja diperbesarkan untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri. Namun sebagai Exco yang bertanggungjawab, saya bersedia untuk berjumpa dengan sesiapa sahaja untuk menyelesaikan isu ini," tegasnya kepada Harakah dalam satu pertemuan di pejabatnya di Wisma Darul Aman, Alor Star.

Malah katanya, beliau sendiri akan mengambil inisiatif untuk menganjurkan pertemuan dengan NGO dan golongan bukan Islam dalam isu perumahan yang dibangkitkan.

Phahrol berkata, dalam kesempatan untuk menerajui kerajaan negeri PAS dan rakan-rakan Pakatan Rakyat berusaha sepenuh tenaga untuk menjalankan amanah demi kepentingan rakyat keseluruhan tanpa mengira batasan kaum dan agama.

Bagi Dr Hamdan Mohamed Khalib, Kerajaan Pakatan Rakyat di bawah pimpinan Menteri Besar, berjaya membina kekuatan serta pentadbiran yang telus berbanding Umno-BN.

Katanya, beliau yakin rakyat Kedah, khususnya golongan belia tidak termakan dengan dakyah pembangkang dan akan terus memberikan sokongan kepada kerajaan negeri.

Hamdan yang juga Pengerusi JK Belia & Sukan, Kesenian, Warisan, Kebudayaan dan Penerangan negeri berkata demikian, ketika ditemui di Wisma Darul Aman selepas peramian Sidang Dun oleh Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Katanya, setakat ini golongan bukan Melayu terus memberikan sokongan yang padu kepada kerajaan negeri, selepas Pakatan Rakyat berjaya membuat pelbagai program kepentingan rakyat tanpa sebarang prejudis.

"Dalam soal penyusunan dan pembahagian kerusi Ahli Majlis Daerah misalnya, PAS memberi banyak ruang kepada wakil dari Parti KeADILan Rakyat dan DAP.

"Semua golongan diberi peluang untuk menikmati hasil kemakmuran negeri dengan sama rata," tegasnya.

Oleh sebab itu katanya, Kedah antara negeri yang terbaik menerima pujian dari Ketua Audit Negara bersama dengan Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor.

Bagi Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Mohd Helmi Khalid, paling ketara perubahan yang dilakukan oleh kerajaan Pakatan Rakyat ialah memberi keutamaan kepada rakyat miskin untuk mendapatkan pembelaan dengan menubuhkan Takaful Kifaalah.

Ujar Helmi, skim berkenaan dinikmati rakyat miskin tanpa mengira kaum atau fahaman agama serta politik, terutamanya bagi kematian dengan mendapat RM500 jika berlaku.

Selain itu, kerajaan negeri telah mengumumkan 50 peratus potongan cukai tanah yang mana menyebabkan kerajaan mengalami kekurangan pendapatan sekitar RM50 juta.

"Ia adalah semata-mata untuk kepentingan rakyat kerana rakyat tidak akan terbeban lagi dengan cukai yang tinggi sebelum ini. Namun walaupun kita mengalami kekurangan pendapatan dalam cukai tersebut, pendapatan dalam cukai di sektor lain meningkat selain pendapatan dari tender balak yang meningkat.

"Jika di zaman kerajaan BN dahulu, pendapatan bagi satu hektar balak hanya dapat sekitar RM1000 kepada kerajaan negeri, tetapi sebaik PAS memerintah, kita dapat bagi keluasan yang sama sekitar RM16,000, ini kerana tiadanya ketirisan," katanya lagi.

Dalam sektor perumahan pula, kerajaan negeri telah membuat satu garis panduan pembangunan hartanan dengan melarang kawasan-kawasan pertanian untuk dijadikan projek perumahan, katanya.

Selain itu, kerajaan negeri juga memberi garis panduan kepada pemaju perumahan agar memperbanyakkan projek perumahan kos rendah dan sederhana agar golongan miskin dan sederhana dapat memiliki rumah, katanya.

Melalui syarikat milik kerajaan negeri, Bina Darulaman Berhad (BDB), telah menjalankan projek pembinaan rumah mampu milik sejumlah 420 unit rumah kos rendah di Kubang Pasu dan 440 di Baling, katanya.

"Semua ini dijalankan untuk golongan berpendapatan rendah.Dan dalam projek Hidrocarbon Hub (Sulihh) pula, kerajaan negeri tidak mengambil tanah sawah untuk dijadikan tapak projek, ini yang rakyat semua tahu, berbeza dengan kerajaan BN sebelum ini," katanya.

Dalam sektor pendidikan pula, ujar Helmi kerajaan negeri telah berjaya mengembangkan pembangunan pengurusan dan pentadbiran Kolej Universiti Insaniah.

Antaranya, jika 13 tahun lalu hanya lapan jurusan sahaja yang ditawarkan di Insaniah, sebaliknya selepas beberapa bulan memerintah Kedah, kini Insaniah telah memiliki 40 jurusan termasuk bidang teknikal, perubatan dan pengurusan, katanya.

Kerajaan negeri juga berjaya mencari satu tapak baharu di Kuala Ketil dengan keluasan 830 hektar bagi pembinaan kampus baru (kampus induk) bagi menggantikan kampus sediaada setelah perkembangan kemasukan pelajar ke Insaniah meningkat akhir-akhir ini, ujarnya.

Kerajaan negeri juga telah menyediakan sebuah kilang pemprosesan dan pengetinan makanan bagi memudahkan hasil-hasil para petani dan nelayan ditinkan dan dipasarkan ke peringkat yang lebih jauh termasuk ke luar negara, katanya.

Di peringkat pemasaran pula, Kedah Agro akan mengambil tanggungjawab memasarkan hasil-hasil yang telah ditinkan itu untuk dipasarkan ke luar negara yang mana permintaan pasarannya telahpun ada, katanya.

"Jika zaman kerajaan BN dahulu, mereka hanya berikan bantuan untuk tanam seperti baja dan kursus, tetapi pemasaran tak dibuat, akibatnya lambakan hasil pertanian berlaku, " katanya.

Selain itu, rakyat di negeri ini juga menikmati penjimatan yang diamalkan oleh kerajaan negeri yang mana Menteri Besar sendiri tidak menggunakan kemudahan penerbangan dalam urusan rasmi, kecuali dua kali sahaja dalam kes kecemasan.

Selain itu, Menteri Besar juga tidak mengambil elaun selaku Pengerusi beberapa GLC dan tidak bercuti di luar negara bagi menjimatkan belanja pengurusan dan pentadbiran kerajaan negeri, kata Helmi.

"Tahun ini juga kita cipta sejarah kepada pendapatan kerajaan negeri apabila beberapa buah GLC telah memberikan sumbangan RM30 juta kepada kerajaan negeri, ini tak pernah berlaku sebelum ini," katanya.

Atas asas itu, Hemli menyatakan keyakinan bahawa rakyat di Kedah kini mula dapat melihat dan merasai akan perubahan sebenar yang dibawa PAS dan Pakatan Rakyat dalam memerintah kerajaan negeri berbanding BN sebelum ini.

No comments: